Afscheid met een knipoog

Gepubliceerd op: 21-01-2019

Ik merk dat veel mensen er tegenop zien om over een voorgesprek na te denken. Daarom wil ik u graag eens meenemen hoe zo’n gesprek zou kunnen gaan. En duidelijk maken dat u bepaalt welke richting het opgaat.

Ik ga niets opdringen en de onderwerpen waar u nog niet aan toe bent bewaren we voor een later moment. Wilt u een begroting van uw wensen? Geen probleem, het verplicht u tot niets en kost ook niets. Op een later moment? Ook goed.
Een voorgesprek is ideaal om te kijken of er een klik is tussen ons. En weet u wat bijzonder is? Soms voel ik zodra ik een voet over de drempel heb gezet dat het goed is. Zoals bij deze lieve mensen waar ik afgelopen week was:

Verzekering nakijken
Meneer en mevrouw zitten aan tafel als ik binnenkom. Zij hebben gevraagd of ik eens langs zou willen komen om de verzekering na te kijken. Natuurlijk wil ik dat! Graag zelfs, want het is zó goed om te weten waarvoor je nu eigenlijk verzekerd bent. Mevrouw is ongeneeslijk ziek dus die verzekeringspapieren, keurig bij elkaar verzameld, moeten nu eens tevoorschijn komen. Gelukkig is de verzekering prima in orde en hoewel het niet hoeft komt het gesprek op de gedachten van mevrouw over haar uitvaart.

Warm afscheid
Binnen een paar zinnen is de kern duidelijk: het moet een warm afscheid worden. Geen ongezellige ruimtes, geen kale muren maar een plek waar mensen zich op het gemak voelen. Zich zó op het gemak voelen dat mevrouw hen een knipoog kan geven ter geruststelling dat het goed is. Waar die plek dan is, maakt voor nu nog niet uit. Daar kan nog over nagedacht worden. Dat is zo fijn aan een voorgesprek, alles kan en niets hoeft nu al definitief te worden.

Laagdrempelig
We hebben het over verschillende mogelijkheden. Over een wade, thanatopraxie, eigen vervoer en nog meer. Puur om te informeren. Het is nog te vroeg om hier beslissingen over te nemen. Ik laat mijn wensenmap achter als leidraad over welke stukjes er allemaal keuzes gemaakt kunnen worden. Dit geeft houvast en is heel laagdrempelig om het samen of voor jezelf in te vullen. Meneer en mevrouw kunnen goed praten, ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen. En als er vragen zijn of zij willen vooraf ruimtes bekijken dan is de stap om mij te bellen klein na deze fijne kennismaking. Dat geeft rust.

Knipoog
De dagen erna denk ik terug aan mevrouw haar woorden. “Op het moment dat je hoort dat je niet meer beter wordt denk je zo vaak aan de dood. En is er die prangende vraag: Ja maar wanneer ga ik dan dood? Is dit mijn laatste kerst?" Dat het zwaar is om zo te leven. En dat mevrouw daarom voor zichzelf bedacht heeft dat de komende 16 jaar voor haar zijn. En dat elke dag bijzonder en mooi is.
Ik bedenk mij dat het voor zo’n lief mens heel makkelijk wordt om een warm afscheid te maken. Er komen steeds meer ideeën op om daar vorm aan te geven. Ik hoop dat het nog jaren gaat duren, maar die knipoog ga ik krijgen!

 

* met toestemming van mevrouw en meneer geplaatst.

Wilt u ook geheel vrijblijvend een voorgesprek? Bel mij op 06 - 44008867 of stuur een e-mail naar BrendaTijmes@kpnmail.nl

 

 

 

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.