• darkblurbg

Uitvaart, de dood, overlijden, de één wil er alles over weten, de ander liefst helemaal niets. Ik krijg veel vragen tijdens mijn werk als uitvaartbegeleider. Over deze vragen, maar ook over mogelijkheden, keuzes en mijn belevenissen neem ik jullie graag mee in mijn blogs. Ik nodig jullie van harte uit om regelmatig een blik te werpen op mijn site en mee te gaan op mijn reis in uitvaartland.

 

 

Thuisopbaring

Thuisopbaring

“Ehh... we willen het liefste dat hij thuisblijft, maar denk jij dat dit kan?” Het is opvallend hoe vaak mensen twijfelen of het wel mogelijk is om hun lief thuis te houden tijdens de week van de uitvaart. Mijn antwoord is dan heel kort. Bij twijfel; doen! Er is namelijk (bijna) altijd een oplossing, en het is enorm waardevol om elk moment nog even bij je lief te kunnen zijn zonder dat je ‘op bezoek’ hoeft te gaan. Daarom in dit blog een ode aan de thuisopbaring...

Wat als opa op de kist klopt? Kinderen en uitvaart

Wat als opa op de kist klopt? Kinderen en uitvaart

Vroeger was toch echt niet alles beter zegt de oudere mevrouw tegen mij na een uitvaart. Als ik vraag wat ze daarmee bedoelt gaat ze verder: “Toen mijn man bijna 40 jaar terug overleed waren mijn kinderen nog klein en eigenlijk werden ze overal buiten gehouden. Als ik nu zie hoe jij met de kinderen omgaat en ze betrekt dan vind ik dat echt een groot compliment waard.”

Doe mij maar een kartonnen kist

Doe mij maar een kartonnen kist

Heerlijk vind ik die Noord Hollandse nuchterheid. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, met een geintje tussendoor. Ik hou ervan en kom het in mijn werk vaak tegen. Dat doet me denken aan een opmerking die ik ook ontzettend vaak hoor. Tijdens het regelen van de uitvaart, tijdens een voorgesprek of zelfs, zoals gisteren, op een verjaardag: “Nou, doe maar een kartonnen doos hoor! Het is toch maar voor kort en wordt daarna verbrand. Ik vind ’t wel prima!”

Zomervakantie en rouw

Zomervakantie en rouw

Mijn zoon is wederom met de hakken over de sloot over naar het volgende schooljaar. Dochterlief is al druk aan de slag bij haar vakantiebaantje. En mijn zus is haar vakantielijstje aan het afvinken. Aan alles merk je dat de zomervakantie echt in aantocht is. Voor de meesten onder ons gelukkig een tijd om naar uit te kijken. Maar voor sommige mensen geldt dit niet...

Ik bel jou, en dan?

Ik bel jou, en dan?

Eenmaal in 8 weken heb ik een date met de meiden van ‘onze kookclub’. En vaak komt mijn werk als uitvaartbegeleidster wel ter sprake. Dat levert voor mij soms mooie inzichten op. Zo ook de keer dat ze heel verbaast uitriepen: “Ja maar, als er iemand overleden is, dan ga ik jou toch niet midden in de nacht bellen?”. Ehh… waarom niet? Ik schrijf toch niet voor niks overal dat ik 24-uur per dag bereikbaar ben?

Afscheid in de buitenaula?

Afscheid in de buitenaula?

Na het prachtige afscheid van afgelopen week in de buitenaula van het crematorium Schagen werd ik opvallend vaak aangesproken door mensen die helemaal niet wisten dat dit mooie plekje er was. En dat dit óók een mogelijkheid is met elkaar stil te staan bij het leven van een bijzonder iemand. De onbekendheid van de buitenaula is jammer en daar wil ik graag verandering in brengen. Daarom een blog over mogelijkheden wáár je van iemand afscheid kunt nemen.

Spreken tijdens de uitvaart

Spreken tijdens de uitvaart

Tijdens de week van de uitvaart kunt u er zeker van zijn dat ik op een gegeven moment ga vragen of u zelf wilt spreken tijdens de uitvaart. Ik merk dat veel mensen hiervoor terugschrikken. “O nee hoor, dat durf ik niet.” Of; “Nee hoor, daar ben ik veel te emotioneel voor, ik kan vast niet uit mijn woorden komen.”

Rouw en werk

Rouw en werk

Rouw en werk... Ook over dit onderwerp kwam een verzoek van iemand om een blog te schrijven. En hoewel ik hier informatie over moest inwinnen, kon ik me direct vinden in het onderwerp. Als we minimaal tot ons 67e zullen blijven werken is de kans dat het je overkomt enorm groot. En kijk op de werkvloer eens om je heen; hetzelfde geldt voor je collega’s. Wat zeg of doe je dan, en hoe zou je zelf willen dat er gereageerd wordt?

Wat mag wel of niet mee in de kist?

Wat mag wel of niet mee in de kist?

Een bericht vanaf de andere kant van de wereld: “Bren, ik was vandaag naar Edmonton naar de winkel en in het magazijn hing een briefje met de vraag: Als ik popcornmais in mijn zakken stop voor ik gecremeerd ga worden zullen ze dan poppen? Moest ik aan jou denken, leuke vraag voor je blog; wat neem je mee in je kist? Wat mag wel en wat is niet toegestaan?” Echt he? Dan kan mijn dag niet meer stuk, wat een goede vraag want er is best wat over te vertellen:

Verschil in kosten tussen begraven en cremeren

Verschil in kosten tussen begraven en cremeren

Superleuk! Als iemand zelf met een idee komt voor een blog. Zo kreeg ik de vraag hoe het nu zit met het verschil in kosten tussen cremeren en begraven. Een goede vraag want inderdaad kunnen deze verschillen behoorlijk oplopen. En zou dat in sommige gevallen een overweging kunnen zijn om voor het 1 of voor het ander te kiezen. Ik ga het uitleggen:

Verkeersregels rouwstoet

Verkeersregels rouwstoet

Rijd ik mee in een rouwstoet dan valt mij regelmatig op dat medeweggebruikers soms niet weten hoe de verkeersregels rondom een rouwstoet zijn.

Rouwen uitgelegd met een tekening

Rouwen uitgelegd met een tekening

Rouwen is puur gevoel. En woorden geven aan gevoel is soms zó moeilijk… Op Social Media kwam ik tekeningen tegen van een Canadese mevrouw. Zij geeft op een heel simpele manier uitleg aan de emotie die rouwen met zich mee brengt. Zó simpel en daarom zó geniaal dat ik de theorie graag met jullie wil delen:

Thanatopraxie

Thanatopraxie

In 1 van mijn eerdere blogs heb ik het woord thanatopraxie al eens genoemd. Terecht kreeg ik toen direct de opmerking: “Dat is een prachtig woord voor bij scrabble, maar wat ís thanatopraxie eigenlijk?” Tijd voor een korte uitleg:

Al eens over bloemen nagedacht?

Al eens over bloemen nagedacht?

Ik weet het allang, het staat in mijn wensenformulier en de mensen om mij heen zijn ook op de hoogte: Als ik doodga wil ik een bloemstuk van paarse klavers. Gewoon omdat ik er altijd blij van word als ik deze tijdens mijn regelmatige wandeling ‘Rondje Oudesluis’ in de zomerperiode tegenkom. En stiekem heb ik er nu al lol in als ik in gedachten mijn nabestaanden met emmer en schep zie zwoegen om dat voor mij te regelen…

Laten we proosten op het leven (Guus Meeuwis)

Laten we proosten op het leven (Guus Meeuwis)

Met vrienden en mijn lieve zus naar de Vrienden van Amstel. Ik hoor u denken; moet dat nou in een blog van een uitvaartbegeleider? Ja! Juist met vrienden is het heel laagdrempelig en mooi om te bedenken welke muziek op uw uitvaart passend zou zijn.

Afscheid met een knipoog

Afscheid met een knipoog

Ik merk dat veel mensen er tegenop zien om over een voorgesprek na te denken. Daarom wil ik u graag eens meenemen hoe zo’n gesprek zou kunnen gaan. En duidelijk maken dat u bepaalt welke richting het opgaat.

Ireen held

Ireen held

Dit weekend zag ik Ireen Wüst schaatsen om de Europese titel allround. Ireen eindigde eens niet op het podium maar voor mij won zij, als mens. Want ga er maar aan staan. In de dagen voorafgaand aan het kampioenschap nam zij afscheid van haar beste vriendin Paulien van Deutekom.

Heeft u een uitvaartverzekering?

Heeft u een uitvaartverzekering?

Meest genoemde reden voor het afsluiten van een uitvaartverzekering is “om het goed geregeld te hebben voor mijn nabestaanden.” Maar als ik dan vraag wát voor verzekering iemand heeft, dan is het antwoord vaak onbekend. Juist als de reden is om het voor de nabestaanden goed te regelen dan is het handig om toch eens te kijken naar de uitvaartverzekering.

Hoe vertel je je kind dat iemand is overleden

Hoe vertel je je kind dat iemand is overleden

Als ouder wil je je kind het liefste beschermen tegen alle nare dingen in het leven. Maar soms ontkom je er niet aan en moet je je kind vertellen dat iemand is overleden. Ik ben ervan overtuigd dat als je dit op gevoel, met je hart doet dat het niet fout kan gaan. En ik wil zeker niet betweterig op de stoel van de ouders gaan zitten, iedereen kent zijn eigen kind tenslotte het best. Maar soms is het gewoon zó fijn om wat tips en achtergrondinformatie te hebben...