Mee naar de ovenruimte

Gepubliceerd op: 25-06-2020

Bij het bespreken van de uitvaart stel ik bij cremeren altijd de vraag of de familie mee wil naar de ovenruimte. Hier wordt heel verschillend op gereageerd. Of heel afwijzend omdat mensen het een akelig idee vinden, of juist geïnteresseerd omdat men dan tot het allerlaatste moment bij hun geliefde kan blijven. Maar vaak zijn families verrast door de vraag omdat zij niet wisten dat de mogelijkheid er is. En al helemaal niet weten hoe dat dan in zijn werk gaat.

Daarom een informatieve blog waarin ik u meeneem naar de ovenruimte van crematorium Schagen.

Ovenruimte
Na of tijdens het afscheid zakt de baar een verdieping lager in het crematorium. De kist wordt met een rijdende baar naar de ovenruimte gebracht.

Kist blijft gesloten
Vaak wordt me de vraag gesteld of de overledene uit de kist gehaald wordt. Daar is het antwoord kort en duidelijk op: Nee! De overledene wordt met kist (of baar met wade, of mand) in de oven gebracht, invoeren heet dat. Er komt dus niemand meer aan uw geliefde, er wordt precies zo gecremeerd als dat de kist (in uw bijzijn) werd gesloten. Waarmee hopelijk ook direct de spookverhalen verdwijnen dat sierraden, horloges en gouden tanden nog even verwijderd worden. Absoluut niet, als u wilt dat de trouwring mee-gecremeerd wordt, dan gebeurt dat.


Crematieproces
Buiten corona-tijd mogen er 10 mensen mee naar de ovenruimte. Dit heeft met de beschikbare ruimte te maken. De kist staat op ooghoogte. Voordat de ovenist aan de achterkant een startsein geeft, krijgt de familie eerst uitleg over wat er gaat gebeuren. Er wordt een vuurvast steentje, dat eruitziet als een stenen sjoelschijf, met een nummer op de kist geplaatst. Dit steentje blijft altijd bij de overledene zodat de as niet verwisseld kan worden. Het overige proces vindt computergestuurd plaats. Zodra de familie toestemming geeft gaat het luik van de oven open. Binnen zien de stenen roodgloeiend. Met een stang wordt de kist in de oven geduwd door een nevel van vocht. Een enkele keer zie je beginnende kleine vlammen, afhankelijk van het materiaal, maar dit hoeft niet. Het luik sluit namelijk direct daarna.


Rest
Het proces van cremeren duurt gemiddeld 1,5 uur. Na afkoeling worden as en rest verzameld. De metalen die na crematie overblijven (bijvoorbeeld restjes edelmetaal, zoals gebitsprothesen of chirurgisch metaal zoals een kunstheup) worden gescheiden. De opbrengst van de metalen gaat naar het Dr C.J. Vaillant Fonds. Dit fonds steunt goede doelen zoals het Koningin Wilhelmina Fonds, de Ronald McDonald huizen en het Aidsfonds. De chirurgische metalen worden nooit hergebruikt. Tot slot worden as en botresten vermalen in een cremulator. Overgebleven as van een volwassene weegt gemiddeld ongeveer 3 kilogram.

Bewaartijd as
In de wet staat dat de as minimaal een maand in het crematorium moet blijven voordat het opgehaald mag worden of uitgestrooid wordt. De nabestaanden mogen de as zelf ophalen maar als zij liever hebben dat ik hun geliefde ophaal dan doe ik dat en kom ik hem of haar weer thuisbrengen.

Vragen?
Ik hoop dat ik u met dit blog wijzer gemaakt heb over ‘hoe dat nou gaat in zo’n ovenruimte’. Als u nog vragen heeft, of andere vragen rondom afscheid en uitvaart, laat het me dan weten. Dit kan via e-mail info@brendatijmesuitvaart.nl of via app of telefoon op nummer 06-44008867. Schroom niet, ik beantwoord uw vragen graag.
Brenda Tijmes Uitvaartbegeleiding

 

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.