Wat is een Natuurbegraafplaats?

Gepubliceerd op: 10-10-2019

In de zomer van 2020 wordt de eerste Natuurbegraafplaats van Noord-Holland geopend: Het Geestmerloo in het nieuwe natuurgebied van Geestmerambacht bij Koedijk. Misschien heeft u er al iets over gelezen. Maar wat is nu het verschil met een ‘gewone’ begraafplaats? Waarom kiezen mensen voor een natuurbegraafplaats? Wat weetjes op een rij.

Natuur is leidend
Het grootste verschil met een reguliere begraafplaats is dat op een Natuurbegraafplaats de natuur leidend is. Het lichaam wordt letterlijk teruggegeven aan de natuur. Een graf wordt ook nooit geruimd, het is eeuwigdurend. Men kiest een mooie plek bij bijvoorbeeld een boom of in de buurt van water, en de natuur gaat haar gang. Een concreet gevolg is dat dat er geen grafstenen of zerken zullen zijn. Hoogstens een boomschijf met inscriptie. Ook materiaal moet in de natuur verteerd kunnen worden. Niet alleen de kist, mand of wade dient afbreekbaar te zijn maar bijvoorbeeld ook de kleding van de overledene.

Redenen om voor natuurbegraven te kiezen
Mensen kiezen bewust voor een Natuurbegraafplaats om een aantal redenen. Respect voor natuur en het milieu kan een belangrijk argument zijn. Bij Geestmerloo is er zorg en aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe natuur en het behoud van oorspronkelijke flora en fauna. Omdat er geen aanduidingen zijn van het graf wordt deze na verloop van tijd overgenomen door de natuur. De coördinaten worden in een register bijgehouden zodat de plek wel altijd terug te vinden is.
Dit eeuwigdurende graf kan ook een belangrijk argument zijn om voor een natuurbegraafplaats te kiezen. Er wordt eenmalig een bedrag betaald en nabestaanden krijgen in de toekomst niet te maken met vraagstukken als opnieuw onderhoudskosten betalen, of de keuze maken om een graf te ruimen of niet. Omdat er geen onderhoudskosten betaald hoeven worden, en de kosten van een grafsteen er ook niet zijn is natuurbegraven goedkoper dan een reguliere begraafplaats. Ook dit kan een argument zijn om voor Geestmerloo te kiezen.

Plekje reserveren
U kunt op elk moment in uw leven alvast een plek reserveren op Geestmerloo. Er is keuze tussen een enkel en een dubbel graf. Een graf krijgt ongeveer 25m2 ruimte. Het is ook mogelijk om graven zo te plaatsen dat geliefden of familie bij elkaar komen te liggen. Als het Geestmerloo in 2020 geopend is kunt u zelf een wandeling maken om een mooi plekje uit te zoeken. Op dit moment is het mogelijk om een voorinschrijving te doen.

Ik houd u via mijn Social Media op de hoogte als er meer nieuws is over het Geestmerloo en over de opening!

 

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.