Verkeersregels rouwstoet

Rouwstoet
Gepubliceerd op: 08-04-2019

Rijd ik mee in een rouwstoet dan valt mij regelmatig op dat medeweggebruikers soms niet weten hoe de verkeersregels rondom een rouwstoet zijn.

Ik heb zelf een keer meegemaakt dat de stoet op de parallelweg bij Schagen ingehaald werd door een tractor. Waarbij de tractor vervolgens op de rotonde dwars door de stoet ging. Strikt genomen heeft de bestuurder van de tractor volgens de verkeersregels gelijk, maar volgens mijn waarden en normen ontbrak het aan respect. Een hele andere discussie maar in dit blog wil ik de verkeersregels (in 2010 vernieuwd) graag met je delen.

Officiële herkenningstekens
Je herkent een gemotoriseerde rouwstoet (rouwauto met daarachter volgauto’s) als er aan beide zijden van de auto een zwarte vlag met witte reflecterende strepen bevestigd is. (Als bij een lijkauto deze vlaggen afgedekt zijn, dan weet je dus dat er geen overledene in de auto vervoerd wordt.)

Gelijkwaardige kruising of splitsing: Voorrang
Een rouwstoet met vlaggen heeft op een gelijkwaardige kruising of splitsing (dus zonder verkeerslichten, haaientanden of voorrangsborden) voorrang. Ongeacht van welke kant de rouwauto’s en volgauto’s komen mag de stoet niet onderbroken worden.

Verkeerslichten, voorrangsborden, haaientanden: Algemene verkeersregels
Rijdt de stoet op een voorrangsweg of rotonde en komt de stoet vanuit een zijweg, dan mag deze in wel doorkruist worden. Dit geldt ook bij verkeerslichten; er is geen uitzonderingspositie voor een rouwstoet. Rood licht op welke plek in de stoet dan ook betekent stoppen!

Zebrapad en bushalte
Een voetganger moet bij een zebrapad voorrang geven aan een naderende rouwstoet. En ook bussen moeten bij het verlaten van een bushalte (zowel binnen- als buiten de bebouwde kom) voorrang verlenen aan een van achteren naderende rouwstoet.

Does lief
Het is goed als iedereen op de hoogte is van de verkeersregels rondom een rouwstoet. Maar eigenlijk zou ik iedereen willen wijzen op de SIRE-campagne ‘Does lief’. Kom je een rouwstoet tegen in het verkeer? Stel je dan alleen eens voor dat jij meerijdt in de rouwstoet en in jouw bubbel van verdriet zit op weg naar de uitvaart. Hoeveel moeite kost het je dan nog om even te wachten en vol respect de rouwstoet voor te laten gaan?

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.