Laten we proosten op het leven (Guus Meeuwis)

Gepubliceerd op: 27-01-2019

Met vrienden en mijn lieve zus naar de Vrienden van Amstel. Ik hoor u denken; moet dat nou in een blog van een uitvaartbegeleider? Ja! Juist met vrienden is het heel laagdrempelig en mooi om te bedenken welke muziek op uw uitvaart passend zou zijn.

Ik merk bij mijn vrienden dat de drempel om over de eigen uitvaart na te denken steeds lager wordt. Het gaat bijna vanzelf zoals ze tijdens het concert naar me toekomen om te zeggen: “Bren, onthoud het maar alvast, deze wil ik bij mijn afscheid.” Natuurlijk, geen enkel probleem, dat noteer ik. Zo simpel is het inderdaad.
U heeft wellicht ook muzieknummers waarbij u speciale herinneringen heeft, of die u gewoon mooi vindt. Zeg het eens hardop tegen uw naasten en noteer het, zodat het later terug te vinden is.

Hitlijst uitvaartmuziek
Er bestaat zelfs een heuse uitvaartmuziek hitlijst. In 2018 was de top 5:
1. Time to say good-bye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman
2. Ave Maria – André Rieu & Mirusia Louwerse
3. Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij
4. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato
5. Een trein naar niemandsland – Frans Bauer

Geen regels
Maar dit is slechts een lijstje van vaak gekozen muzieknummers. Regels wat betreft muziek zijn er niet. Elk genre is toegestaan. Zo vroeg een mevrouw eens of ze ook een hardrock-nummer mocht kiezen. Ja zeker!
Het mooie is dat de nabestaanden vast zullen herkennen dat dit nummer zo goed bij haar paste, en dat gevoel geeft troost. Ook een liveoptreden tijdens een afscheidsdienst behoort tot de mogelijkheden. En daarmee ben ik weer rond met het concert van de Vrienden van Amstel. Een dag met een gouden randje, een dag om aan terug te denken.

Herinneringen maken
Als uitvaartbegeleider kom ik vaak in een uiterst verdrietige periode binnen. Het helpt mij bewust te zijn dat de nabestaanden zo verdrietig zijn omdat ze de overledene niet kunnen missen, juist omdat er met elkaar zulke mooie herinneringen gemaakt zijn. Het is een stimulans om mooie dagen met elkaar te koesteren.

 

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.