Verschil in kosten tussen begraven en cremeren

Gepubliceerd op: 20-04-2019

Superleuk! Als iemand zelf met een idee komt voor een blog. Zo kreeg ik de vraag hoe het nu zit met het verschil in kosten tussen cremeren en begraven. Een goede vraag want inderdaad kunnen deze verschillen behoorlijk oplopen. En zou dat in sommige gevallen een overweging kunnen zijn om voor het 1 of voor het ander te kiezen. Ik ga het uitleggen:

De mensen die al vaker een blog van mij gelezen hebben weten wat ik altijd als eerste zeg: “Iedere uitvaart is anders, en dit zal met de tarieven ook zo zijn. Wilt u voor uwzelf een idee hebben wat de kosten zijn voor de uitvaart die u in uw hoofd heeft, laat het me weten. Dan maak ik geheel vrijblijvend een begroting voor u op met de nu geldende tarieven.”

Cremeren
De tarieven voor een crematie zijn behoorlijk overzichtelijk. U kunt kiezen voor een technische crematie (dan is er geen afscheidsplechtigheid in het crematorium) en daarbij is de keuze om als nabestaanden wel of niet bij de invoer aanwezig te zijn. Tarieven 2019 in Schagen 720 en 820 euro.
Bij een afscheidsplechtigheid in het crematorium is de tijd waarbij de aula/koffieruimte gebruikt wordt belangrijk voor het tarief. Dat varieert namelijk van 1359,- euro voor 60 minuten (30 aula/30 koffiekamer) tot 1875,- voor een afscheid zonder eindtijd. De tarieven zijn openbaar en te vinden op de website van Yardenhuis Schagen. En u weet, ik werk met netto tarieven, dus het bedrag dat ik aan de leverancier moet betalen betaalt de familie ook…

Begraven
De tarieven voor begraven zijn soms wat onduidelijker. Dat komt omdat het bedrag uit verschillende componenten is opgebouwd. Over het algemeen bestaan de kosten uit:

                  *het tarief voor het delven van het graf
                  *de grafrechten
                  *het onderhoud van de begraafplaats
                  *en inschrijfkosten.

Daarnaast komt los hiervan de prijs van de steen of versiering van het graf er nog bij.
Grafrecht wordt altijd voor een aantal jaar afgegeven. Wettelijk gezien is het minimumaantal 10 jaar.
Als ik ook hier Schagen als voorbeeld neem dan zijn de kosten van een particulier graf voor een periode van 20 jaar 1840,- euro. Het tarief voor begraven is 635,15 en het onderhoud kan per jaar of per periode betaald worden. Houd ik ook hier 20 jaar aan dan is het tarief 1086,-. Inschrijfkosten zijn 8 euro. Tel ik die bedragen op dan komt het uit op een totaal van 3569,15. Nadat het grafrecht verlopen is, is het aan de nabestaanden te beslissen of de termijn verlengd wordt of dat er geruimd gaat worden.
De prijs voor een steen/versiering is lastig te noemen, dit is zó afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Wel een goede tip om vooraf na te gaan of er eisen zijn waaraan het monument moet voldoen, verplicht gesteld door de begraafplaats.
Voor de volledigheid: de tarieven in gemeente Hollands Kroon en Den Helder zijn anders.

Tja, met zo’n vraag is een blog in no-time gevuld. Ik heb Schagen als voorbeeld genomen. Maar nogmaals het uiteindelijke tarief is afhankelijk van wensen en plaats. Er zijn zovéél mogelijkheden. Daarbij hoop ik dat een uiteindelijke keuze niet alleen gebaseerd hoeft te zijn op geld. Ik vind het een uitdaging om voor ieder budget een passend afscheid te regelen.

 

 

 

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.