Wat mag wel of niet mee in de kist?

Gepubliceerd op: 26-04-2019

Een bericht vanaf de andere kant van de wereld: “Bren, ik was vandaag naar Edmonton naar de winkel en in het magazijn hing een briefje met de vraag: Als ik popcornmais in mijn zakken stop voor ik gecremeerd ga worden zullen ze dan poppen? Moest ik aan jou denken, leuke vraag voor je blog; wat neem je mee in je kist? Wat mag wel en wat is niet toegestaan?” Echt he? Dan kan mijn dag niet meer stuk, wat een goede vraag want er is best wat over te vertellen:

Begraven
In de wet op de Lijkbeschouwing staan geen regels die bepalen wat wel of niet in de kist mee mag. Begraafplaatsen en crematoria hebben die regels echter wel opgenomen in hun algemene voorwaarden. En eigenlijk zijn die regels heel logisch. Bij begraven mag de grond niet verontreinigd worden. Voorwerpen moeten door de natuur afgebroken kunnen worden. Bijvoorbeeld voorwerpen van glas, kunststof, rubber, metaal mogen niet. Mobieltjes en andere elektronica zijn ook niet toegestaan en nylon kleding of (kunst)lederen schoenen liever ook niet.

Cremeren
Bij cremeren geldt ook de regel dat er geen verontreiniging mag optreden. Ook glas mag absoluut niet omdat de oven hierdoor beschadigd kan raken. En vanwege ontploffingsgevaar mogen er geen batterijen in de oven. Dan moet je niet alleen denken aan een batterij in bijvoorbeeld een mobiel maar ook aan batterijen in het lichaam. Daarom zal ik ook altijd vragen of de overledene een ICD of Pacemaker had, zo ja, dan halen we deze er bij de laatste verzorging al uit. Materialen in het lichaam van kunststof zonder batterij mogen overigens blijven zitten.
Een andere vraag zal altijd zijn of de overledene binnen het halfjaar voor overlijden is behandeld met radionucliden. In dat is geval is cremeren namelijk niet toegestaan omdat er straling vrij kan komen.
Tot slot is het wettelijk ook niet toegestaan dat resten van een andere overledene (ook niet van een huisdier) mee in de kist gaan.

Wat mag wél mee in de kist?
Na zoveel dingen die niet mogen zou je je bijna afvragen of er iets overblijft dat wél in de kist meegegeven mag worden. Jazeker! Tekeningen van de kinderen, de lievelingsbloemen, een foto van het gezin, een geschreven brief met alles daarin wat je nog wilde zeggen, een knuffeldier of dat gebakje dat je oma zo lekker vond. Zomaar wat voorbeelden die (symbolisch) waardevol kunnen zijn.

Popcorn
Tja… en dan besef ik me zo aan het eind van mijn blog dat ik helemaal geen antwoord gegeven heb op de beginvraag uit Canada: “Plopt popcorn in de oven?” Een eerlijk antwoord? Ik heb geen idee! Het lijkt me dat een crematieoven veel te warm is. Je hebt namelijk 2 soorten ovens. Bij een ‘koude start’ oven wordt de temperatuur omlaag gebracht tot 400 graden. Bij een ‘hete start’ oven is de invoertemperatuur al zo’n 700 graden. Zou popcorn dat aankunnen? Voor een antwoord zou ik het moeten testen. Maar om nu een liefhebber te vragen in mijn vak is absoluut geen goed idee! Sorry, het blijft een vraag zonder antwoord!

 

 

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.