De mooiste uitvaart

Gepubliceerd op: 01-11-2019

Uitvaartbegeleidster ben je 24-uur per dag... Tijdens het boodschappen doen sprak ik iemand die mij vroeg: “Wat vond je nou de mooiste uitvaart?” Daar kon ik niet direct antwoord op geven. Terug in de auto moest ik er nog over nadenken. En kwamen de herinneringen als vanzelf…

Uiteraard kwam de gedachte aan mijn allereerste uitvaart weer boven. Een grote, lieve familie die ontzettend kon kwebbelen. Waar naast verdriet ook ruimte was voor lol en het vleugje humor tijdens de uitvaart paste dan ook prima. Bijzonder was ook de meneer met wie ik voor zijn uitvaart samen zijn levensverhaal schreef. De woorden las ik voor tijdens het afscheid en omdat het zijn eigen verhaal was maakte dit het heel persoonlijk. Zo waren er meer verhalen; een kleindochter aan de andere kant van de wereld stuurde me in het geheim haar herinneringen om voor te dragen als troost en verrassing voor de rest van de familie. Of toen ik als verrassing een ‘herdenkingsplekje’ achter het raam van een winkel had geregeld. Dit was het geboortehuis van de overledene en de familie kwam hier op weg van de begraafplaats naar de condoleance langs. De emotie en dankbaarheid maakten het voor ons beiden onvergetelijk. En bijzondere plek kan het afscheid ook onvergetelijk maken; zo was er de prachtige tuinkamer waar de liefde vanaf spatte, of de opbaring direct naast het biljart, de passende diensten in de buitenaula of in het kerkje van Oudesluis. En laat ik vooral ook de kinderoverleggen niet vergeten. En de stoere apen die het daarna gewoon aandurven om tijdens de dienst in hun eigen woorden iets te zeggen. Achja, als ik dan denk aan mooie woorden. Prachtige verhalen over prachtige mensen zorgen voor de mooiste uitvaart!

Na al mijn overpeinzingen kom ik er niet uit. Een top 10, of top 3 maken van de mooiste uitvaart met een absolute uitschieter op plaats 1? Uit de grond van mijn hart: Ik zou het niet weten. Het is juist elke keer weer een uitdaging om met elkaar een afscheid te beleven dat perfect past bij de familie en bij de overledene. Dat het lukt, dan is dát op dat moment de mooiste uitvaart!

 

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.