Heeft u een uitvaartverzekering?

Gepubliceerd op: 03-01-2019

Meest genoemde reden voor het afsluiten van een uitvaartverzekering is “om het goed geregeld te hebben voor mijn nabestaanden.” Maar als ik dan vraag wát voor verzekering iemand heeft, dan is het antwoord vaak onbekend. Juist als de reden is om het voor de nabestaanden goed te regelen dan is het handig om toch eens te kijken naar de uitvaartverzekering.

Er zijn globaal gezien 2 soorten verzekeringen: Een kapitaalverzekering of een naturaverzekering.

Kapitaalverzekering
Bij een kapitaalverzekering krijgen uw nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd. Hiervan kan de uitvaart dan betaald worden. U kunt de uitvaart precies zo regelen als u wilt.

Naturaverzekering
Bij een naturaverzekering heeft u recht op een pakket diensten en goederen. Deze diensten en producten staan in uw polis vermeld. Het pakket vertegenwoordigd een bepaalde waarde. In de kleine lettertjes staat soms dat deze waarde lager is als u zelf een uitvaartbegeleider kiest. Het lijkt dus alsof u ‘geld weggooit’. Toch hoeft dit niet zo te zijn, in het pakket kunnen goederen en diensten zitten die u helemaal niet gebruikt. In ieder geval hebben de producten en diensten een ‘consumentenprijs’ bepaalt door de bijbehorende uitvaartverzorgingstak van die verzekeringsmaatschappij. En wilt u bijvoorbeeld een andere kist uitkiezen of meer/andere kaarten dan in het pakket zitten, dan moet u vaak flink bijbetalen. 

Zelfstandig uitvaartondernemer
Als zelfstandig uitvaartondernemer werk ik met een vast bedrag voor mijn diensten. Alle andere kosten bereken ik netto aan u door. Dit houdt in dat u onderaan de streep vaak hetzelfde of minder betaalt dan bij de grote ondernemingen. Terwijl we wel samen een afscheid vanuit het hart regelen. Precies zoals u wenst en waar u met een goed gevoel op terug kunt kijken. Ik ben namelijk niet gebonden aan tijd of een aantal uren per familie of bepaalde leveranciers.

Altijd eigen keuze
Maar goed, ik wil geen reclamepraatje voor mezelf houden. Ik wil dat iedereen met een uitvaartverzekering zich er bewust van is dat je niet verplicht bent om het telefoonnummer op de polis te bellen. Kies voor een uitvaartbegeleider waar u een goed gevoel bij heeft. En natuurlijk hoop ik dat ik die persoon ben, maar het belangrijkste is dat u een bewuste keuze maakt.

Kijk dus eens na welke verzekering u heeft. En voel u vooral vrij om te informeren. Dit kan bij uw verzekeringsadviseur en uiteraard wil ik ook uw polis checken. U heeft met de beste bedoelingen de verzekering afgesloten, dan is het wel zo fijn duidelijk te hebben waar u voor verzekerd bent. Het is niet suf als u dat niet weet. En ik kan het zeggen ... Toen de verzekeringsadviseur bij mij was om de verzekeringen voor mijn bedrijf te regelen nam hij voor de volledigheid ook de privéverzekeringen even mee. Op zijn vraag: “Gaan jullie vaak op wintersportvakantie?” keek ik hem vreemd aan, “Nee, nog nooit geweest.” “Waarom hebben jullie dan een wintersportdekking?” Ehhh…
Verzekeringen… voor de meeste mensen geen hobby om na te pluizen :-)

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.