Leven na de dood (?)

Gepubliceerd op: 18-07-2020

Sommigen weten het direct na overlijden al zeker dat er meer is tussen hemel en aarde. Anderen zijn met hun Noord-Hollandse nuchterheid juist heel overtuigd dat er na de dood absoluut niks meer is. Feit is dat gedurende de week van de uitvaart heel vaak de vraag aan mij gesteld wordt; “wat denk jij Bren? Geloof jij in een leven na de dood?” Een onmogelijke vraag om te beantwoorden. Daarom zeg ik vol overtuiging dat ik hóóp dat er na dit leven nog iets is. En dan denk ik niet zozeer aan een lange wolk waar iedereen die we nu missen op een rijtje op ons zit te wachten. Maar meer een soort van energie die doorleeft en waar de nabestaanden liefde en kracht uithalen.

Met die gedachte zet ik mij ook vol passie voor 100% in voor mijn werk. Meestal heb ik de overledene niet bij leven gekend, maar wordt hij of zij door alle verhalen en door de familie en vrienden voor mij ook een soort van bekend. Dan stel ik me voor dat hij/zij ergens zit te glunderen en te genieten van alle mooie dingen die gezegd en gedaan worden. En met recht trots is op wat hij/zij achterlaat. Een gedachte die zoveel voldoening geeft!

Wonderlijk ook zijn alle bijzondere of aparte gebeurtenissen tijdens de week van de uitvaart. De vlindertjes die boven de kist vlogen in de buitenaula, mevrouw was dol op vlinders. Ook heb ik al meerdere keren bij de laatste verzorging of bij het sluiten van de kist een horloge van de pols gehaald dat precies stilstond op het tijdstip dat degene overleden was. Een regenboog op weg naar het crematorium, waarvan diegene voor overlijden al had gezegd: let op de regenboog! Een roodborstje voor het raam. Een stukje bruidssluier in de borstzak van haar vader dat zonder dat iemand erbij was ineens op het hoofdkussen lag. Een deur naar de kamer waar de overledene lag die op de dag van de uitvaart klemt, daarvoor en daarna nooit. Zomaar wat voorbeelden die spontaan bij me bovenkomen, ik weet er nog veel meer voor wie geïnteresseerd is…

Ik denk dat het niet veel uitmaakt of we wel of niet in leven na de dood geloven. Absoluut zeker is als jij de gebeurtenissen ziet en daar betekenis aan geeft, dat dit een heel troostende en helpende gedachte kan zijn. Net als de uitspraak van een lieve meneer waar ik dit jaar was: “Het zal er zeker mooi zijn, want er is nog nooit iemand teruggekomen…”

 

 

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.