Wat zet je op de kerstkaart voor iemand die een dierbare verloren heeft?

Gepubliceerd op: 16-12-2019

Gisteren was ik bij een mevrouw op voorgesprek. Mevrouw is in haar laatste levensfase maar ontzettend nuchter en met een gulle lach. “Dat ik doodga, daar kan ik niks aan veranderen maar dan wil ik wel nog goede en leuke dagen hebben die ertoe doen.” Ik heb daar ontzettend bewondering voor en daarom raakte het me dan ook dat ze eraan toevoegde: “Alleen de prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar kaarten die nu op de mat vallen vallen me zwaar. Dat is zó confronterend.”

Terug in de auto dacht ik, daar moet ik iets mee. Het kan van de afzenders nooit de bedoeling zijn haar een moeilijk moment te bezorgen. Het is alleen ondoordacht. En om het breder te trekken: Ook mensen die hun geliefde moeten missen hebben het vaak juist moeilijk tijdens de feestdagen. Voor hen zijn prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar ook (nog) niet van toepassing. Daarom een blog met tips ‘Wat zet je op de kerstkaart voor iemand die een dierbare verloren heeft?’

Noem de naam
Om maar met de belangrijkste tip te beginnen: Noem de naam van degene die er niet meer is. Veel mensen hebben het op de kaart niet meer over de overledene uit angst om nog meer verdriet te doen. Maar juist het ophalen van een herinnering of de bevestiging dat jij diegene ook zo mist kan heel troostend zijn. Het laten weten dat de overleden dierbare niet vergeten is wordt gewaardeerd. Een zin als “We denken aan xxx en missen haar ook” zou een voorbeeld kunnen zijn.

Erken het verdriet
Door de naam van de overledene te noemen geef je ook ruimte aan het gemis en aan het verdriet dat daarbij is. Een zinnetje als “ik weet dat jullie elk jaar naar jullie zoon gingen met kerst en ik kan me voorstellen dat je xxx daarom deze feestdagen extra zult missen” kan veel steun geven.

Wees bewust welke kaart je kiest
Uit de inleiding werd al duidelijk denk ik dat Prettige kerstdagen en een fantastisch nieuwjaar niet de meest handige kaart is. Een neutrale kaart zonder voorgedrukte wens is een betere keus. Hier kun je je eigen wens opschrijven die wel past.

Maak het jezelf niet te moeilijk
De kaart verstuur je met de beste bedoelingen. En als erover nagedacht is kan het eigenlijk niet mis gaan en zal de rouwende ontvanger dit vast zo ervaren. Als je niet weet wat je moet schrijven, houd het dan kort. Met een opmerking als “Weet dat ik aan je denk”, kun je er eigenlijk nooit naast zitten.

En tot slot een laatste overweging; Misschien ben je in de gelegenheid om de kaart gewoon langs te brengen. Even wat extra aandacht deze dagen aan de achterblijvers te geven. Een luisterend oor, een knuffel of simpelweg een arm om iemand heen slaan zijn eenvoudig maar kunnen soms meer zeggen dan 1000 woorden…

Fijne dagen en pas goed op elkaar!

 

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.