Ik bel jou, en dan?

Gepubliceerd op: 01-07-2019

Eenmaal in 8 weken heb ik een date met de meiden van ‘onze kookclub’. En vaak komt mijn werk als uitvaartbegeleidster wel ter sprake. Dat levert voor mij soms mooie inzichten op. Zo ook de keer dat ze heel verbaast uitriepen: “Ja maar, als er iemand overleden is, dan ga ik jou toch niet midden in de nacht bellen?”. Ehh… waarom niet? Ik schrijf toch niet voor niks overal dat ik 24-uur per dag bereikbaar ben?

Doe het gewoon maar wel, dan kunnen we met elkaar bespreken waar op dat moment behoefte aan is. Want geen overlijden is hetzelfde. Daarom in deze blog het antwoord op de vraag: Hoe gaat het dan als ik jou gebeld heb als mijn naaste is overleden?

Zoals ik eerder al schreef bespreken we als we elkaar voor het eerst aan de telefoon hebben waar er op dat moment behoefte aan is. Is iemand in het ziekenhuis overleden en is de familie moe van het waken dan is het misschien een goed idee om eerst te gaan slapen en de volgende ochtend af te spreken. Of is iemand ’s nachts overleden en is de familie vol adrenaline dan kom ik er zo snel mogelijk aan. Geen probleem, zoals het voor de familie goed voelt, zo spreken we het af.

Als ik dan bij de familie aanbel heb ik eigenlijk altijd maar 1 wens: Een kopje thee. (dat lust ik ook ’s nachts… ) Het is fijn om rustig even aan elkaar te wennen en uw verhaal te vertellen wat er allemaal gebeurd is. En vooral helder te hebben hoe het nu met U gaat. Want dit is het uitgangspunt hoeveel we die eerste dag al met elkaar gaan bespreken. Soms is alleen het doen van de laatste verzorging meer dan genoeg voor dat moment. Soms is het handig om direct dag en tijd van de uitvaart al vast te leggen. In ieder geval bepalen we met elkaar in welk tempo alles besproken gaat worden.

Ik vind het belangrijk dat er in de week van de uitvaart, tijd en rust is om verdriet toe te laten maar ook om mooie herinneringen op te halen. Echt een week met een lach en een traan en vooral veel liefde. Naast mijn zorg voor de overledene en de nabestaanden houd ik het budget in de gaten en ook dat we echt alles voor een passende uitvaart bespreken. Waarmee duidelijk is dat ik niet volgens een ‘vast regellijstje’ werk en ook niet dat dit binnen een bepaalde tijd na binnenkomst allemaal besproken moet zijn. Ik kom net zo vaak langs totdat we samen klaar zijn voor de dag van de uitvaart.
Terug kunnen kijken op een mooi en passend afscheid is namelijk ontzettend belangrijk in de eerste stap van rouw. Een leven zonder de overleden geliefde, maar met liefde in het hart.

 

 

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.