Asjemenou, een blog over as

Gepubliceerd op: 15-01-2020

Een blog over as bestemmingen. Bracht me wel even aan het twijfelen of lezers daar nou op zitten te wachten. Maar toen ik bij een familie kwam waarbij de dochter zei, “nouja… dan zetten we oma wel op de schoorsteenmantel” toen dacht ik, misschien is het toch handig eens wat mogelijkheden op een rij te zetten.

Volgens de wet moet as tot 30 dagen na de dag van cremeren in het crematorium blijven. Hierna mag de rechthebbende de as ophalen. (Of als families dat liever hebben, dan haal ik de as op en kom ik het thuis brengen.) Overigens kan zonder kosten de termijn 5 maanden opgeschoven worden. En hierna kan dit tegen betaling steeds met een jaar worden verlengd. Via het crematorium zijn er verschillende mogelijkheden om de as boven land of zee te verstrooien.

Regels
De familie kan de as ook zelf verstrooien op een plek waar hun geliefde graag was. Officieel is het niet toegestaan overal waar u wilt de as te verstrooien. Hier zijn regels voor, opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening die per gemeente verschillen. Heeft u een specifieke plek in gedachten, vraag dan de eigenaar van de grond om toestemming.

Andere mogelijkheden
Wat zijn nu andere mogelijkheden dan het verstrooien van as? Uiteraard kan een urn bijgezet worden in een (bestaand) graf of urnenmuur. Of kan de urn thuis bewaard worden.

Objecten
Maar er zijn ook objecten waar as (gedeeltelijk) verwerkt in kan worden. Sieraden zijn er in vele vormen, bedels, ashangers, ring, ketting, armband. Werkelijk alles kan gemaakt worden, meestal met welk materiaal u maar wilt. Dan zijn er ook nog sculpturen in glas, tatoeages, waxinelichthouders, fotolijstjes, koesterdoosjes, beelden en schilderijen.

Wandelstok
Tot zover hebben de meeste mensen wel eens van de mogelijkheden gehoord. Dat is anders als ik de Tolad wel eens noem. De Tolad is een wandelstok waarin as bewaard kan worden. Zo kunt u tijdens een wandeltocht steeds een beetje as verspreiden, bij elke stap laat de Tolad een beetje as vrij. Mooi idee om samen tijdens de wandeling mooie herinneringen met elkaar te delen.

Boom of struik
Ook wil ik de Bios urn graag noemen. Deze urn is gemaakt van biologisch afbreekbare kokosschil en kan gevuld worden met as. In het bovenste gedeelte kan een zaadje van een boom of struik geplant worden, zodat het idee is dat de as de voeding van de boom wordt.

Kaars
Een askaars kan ook heel symbolisch zijn. Op speciale dagen kan de kaars, waarin de as verwerkt is, aangestoken worden. Met het branden van de vlam is de dierbare toch een beetje aanwezig.


Vuurpijl
Misschien is een vuurpijl wel een passender idee. Met een vuurpijl kan (een gedeelte van) de as in de lucht geschoten worden. De vuurpijl mag overigens alleen richting zee afgeschoten worden.


Ik heb werkelijk niet de ambitie om volledig te zijn in alles wat mogelijk is. Eigenlijk zou je het kunnen en moeten omdraaien. Wat zou u echt willen met de as en wat past bij de overledene? Dan is google je vriend want werkelijk bijna alles is mogelijk!

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.