Doe mij maar een kartonnen kist

Gepubliceerd op: 29-07-2019

Heerlijk vind ik die Noord Hollandse nuchterheid. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, met een geintje tussendoor. Ik hou ervan en kom het in mijn werk vaak tegen. Dat doet me denken aan een opmerking die ik ook ontzettend vaak hoor. Tijdens het regelen van de uitvaart, tijdens een voorgesprek of zelfs, zoals gisteren, op een verjaardag: “Nou, doe maar een kartonnen doos hoor! Het is toch maar voor kort en wordt daarna verbrand. Ik vind ’t wel prima!”


Toestemming crematorium
Ik begrijp de opmerking volkomen. Maar toch gaan we niet direct voor een kartonnen kist. Allereerst moet altijd even bij het crematorium nagevraagd worden of een kartonnen kist is toegestaan. (Een kist van karton kan namelijk snel vlamvatten en er mogen geen gevaarlijke situaties ontstaan of schade aan de technische installatie.) Daarnaast wil ik altijd graag weten wáárom er aan een kartonnen doos gedacht wordt.

Prijs
Het is namelijk een misverstand om te denken dat een kartonnen kist veel goedkoper is dan een houten kist of bijvoorbeeld een wade met baar plank. Ik werk met netto tarieven. Dat wil zeggen dat alles wat ik inkoop voor dezelfde prijs aan de familie doorberekend wordt. Daardoor valt over het algemeen het tarief voor een kist wel mee. En is er geen tot weinig verschil tussen een kist van karton of een kist van hout. En is een kist van spaanplaat zelfs goedkoper. Als de prijs een issue is dan zet ik alles op een rijtje om tot de goedkoopste optie te komen.

Milieuoogpunt
Soms wordt de opmerking “doe maar een kartonnen doos” niet gemaakt vanwege de prijs maar vanwege de gedachte aan een beter milieu. Als dit belangrijk is dan is het wellicht een goede keuze om te denken aan een crematorium met een elektrische oven. Dit voorjaar is er een nieuw crematorium in Almere geopend met duurzaam werken als doelstelling. Zo hebben zij een volledig elektrische oven, geen CO2 uitstoot, voorzien van duurzaam ingekochte energie. (En vanaf komend jaar 50% van haar eigen zonnecollectoren.) Rouwvervoer kan worden geregeld met hun milieubewuste, op biogas rijdende rouwauto’s. In dit crematorium is het overigens niet mogelijk om een afscheidsdienst te houden. Dat zou dan op een locatie in ons mooie Noord-Holland gehouden kunnen worden, als de meeste gasten ook uit deze buurt komen ook vanuit milieuoogpunt weer handiger…

Het is wat hè? Maak je een simpele opmerking als “doe mij maar een kartonnen doos,” kom ik met keuzemogelijkheden terug. Toch is dat vaak dé manier waarop een passende uitvaart tot stand komt. En ik kan me geen mooier compliment wensen dat als met dezelfde Noord Hollandse oprechtheid en eerlijkheid achteraf gezegd wordt: “Meissie, meissie, wat zijn we blij dat we jou gebeld hebben!”

 

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.