Spreken tijdens de uitvaart

Gepubliceerd op: 29-05-2019

Tijdens de week van de uitvaart kunt u er zeker van zijn dat ik op een gegeven moment ga vragen of u zelf wilt spreken tijdens de uitvaart. Ik merk dat veel mensen hiervoor terugschrikken. “O nee hoor, dat durf ik niet.” Of; “Nee hoor, daar ben ik veel te emotioneel voor, ik kan vast niet uit mijn woorden komen.”

Bent u er heel zeker van dat u niet wilt spreken dan is dat uiteraard oké. Dan kunnen we samen kijken of we met elkaar herinneringen kunnen opschrijven die ik dan voordraag. Maar als u een beetje twijfelt om zelf uw verhaal te vertellen dan zou ik altijd stimuleren om het te proberen. U zult namelijk versteld staan hoe sterk je op zo’n moment kunt zijn, het is het laatste eerbetoon dat u kunt geven en ik sta altijd bij u om het over te nemen als het echt niet gaat!

Ik heb alvast wat tips op een rijtje gezet

Tip 1: Bedenk eerst wat u wilt zeggen 
Over het algemeen is de concentratie tijdens de week van de uitvaart niet optimaal. (Understatement) Het is handig om een kladblokje te hebben liggen en steeds punten op te schrijven die u te binnen schieten. Maar er zijn meer mogelijkheden, een gedichtje, een herinnering, wat iemand voor u heeft betekend of een enkele anekdote over wat jullie samen hebben meegemaakt kan ook heel mooi zijn. Het gaat niet om grootse woorden of een lang verhaal. Juist iets kleins kan heel intiem en passend zijn.

Tip 2. Neem de tijd om uw verhaal uit te werken/ op te schrijven 
Zelf vind ik het fijn om dat op tijd te doen zodat ik nog kan bijschaven en kan oefenen. Ook geeft het mij rust als ik weet dat wat ik wil vertellen klaar is. Maar er zijn ook mensen die juist op het laatste moment tot het beste resultaat komen. U weet vast wel wat voor u het beste werkt…
Wilt u iets uit uw hoofd vertellen? Schrijf dan in ieder geval wat kernwoorden op zodat u daar houvast aan hebt.

Tip 3. Oefen hardop
Weet u wat u wilt vertellen? Oefen het thuis eens hardop. (Ik wil altijd naar u luisteren!)

Tip 4. Neem even uw rust voordat u gaat praten
Neem desnoods eerst een slokje water en zorg dat u stevig op 2 benen staat. Ga rechtop staan en span uw billen aan. (Hoe gek dat ook klinkt, onbewust gaan je gedachten dan daar heen en zijn je zenuwen even afgeleid ) Een ander trucje is om een bierdopje in uw hand te houden, leidt de zenuwen ook af.

Tip 5. Wees vooral niet bang voor emoties!
Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Mocht u het even moeilijk hebben tijdens uw verhaal dan horen en zien mensen uw tranen. Hoe erg is dat??? Misschien helpt de gedachte u dat emoties ook laten zien hoe belangrijk diegene voor u was. Iedereen begrijpt uw tranen.

Ik hoop dat de tips u net het zetje zullen geven om erover na te denken om toch te spreken tijdens de uitvaart. U kunt het tenslotte maar 1x doen en ik weet zeker dat u er achteraf een fijn gevoel aan over houdt!

 

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.