Hoe spreken tijdens de uitvaart ook anders kan

Gepubliceerd op: 12-11-2019

Spreken tijdens een uitvaart. Sommige mensen krijgen spontaan vapeurkes bij de gedachte alleen al. Anderen zouden diep in hun hart wel willen, maar durven niet en weer anderen schudden zonder enige moeite een verhaal uit hun mouw. Ik heb al eerder een blog geschreven met tips voor het spreken tijdens een uitvaart (Onderaan dit blog vindt u de link). Deze keer wil ik graag een andere kijk geven op “het traditionele speechen tijdens een uitvaart.”

Afscheidsfeest met speeches
En om dan meteen maar met de deur in huis te vallen: Het is ook mogelijk om voor het overlijden een afscheidsfeest te geven waarbij naasten hun speech ten gehore brengen. Degene voor wie het afscheid is kan dan dus zelf de woorden nog horen. Dit kan hele bijzondere of waardevolle momenten opleveren.

Vooraf sprekers uitnodigen
En wat denkt u van het idee om bij het opstellen van de wensen van uw uitvaart alvast eens dierbaren te polsen of zij zouden willen spreken tijdens uw dienst. Ongetwijfeld zorgt dit voor mooie, diepgaande gesprekken waarbij van beide kanten bewust uitgesproken wordt hoeveel men voor elkaar betekent.

Zelf spreken
Een andere vorm van spreken tijdens een afscheidsdienst zou eigen invulling kunnen zijn. Zelf uw eigen levensverhaal opschrijven of de aanwezigen nog een boodschap mee geven. Een dierbare kan het voordragen en uiteraard wil ik dit ook voor u doen. Of dat u het zelf doet, opneemt en laat afspelen tijdens het afscheid.

Iedereen zijn of haar herinnering laten delen
Tot slot kan een dienst zonder speeches ook heel mooi zijn. En dan denk ik niet aan een invulling met alleen muziek. Maar bijvoorbeeld in een klein, intiem gezelschap afscheid nemen rond de overledene waarbij iedereen zijn/haar herinnering ophaalt. Niemand hoeft iets voor te bereiden en er ontstaan de mooiste gesprekken. Herinneringen kunnen spontaan gedeeld worden maar ik kan ook vragen stellen, dan wordt er vanzelf teruggedacht. Met een lach en een traan loslaten, bijzonder!

Zomaar wat mogelijkheden, er zijn nog veel varianten te bedenken. Maar ik wilde de ideeën prikkelen en u deelgenoot maken om u vooral over uw eigen wensen (voor ooit) na te denken. Wilt u een wensenmap ontvangen om uw ideeën over uw uitvaart achter te laten voor uw nabestaanden? Laat het me weten, ik zorg dat het kosteloos bij u terecht komt.

 

Bent u nieuwsgierig naar mijn andere blog met tips voor het spreken? Klik dan hier

 

 

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.