Al eens over bloemen nagedacht?

Gepubliceerd op: 20-02-2019

Ik weet het allang, het staat in mijn wensenformulier en de mensen om mij heen zijn ook op de hoogte: Als ik doodga wil ik een bloemstuk van paarse klavers. Gewoon omdat ik er altijd blij van word als ik deze tijdens mijn regelmatige wandeling ‘Rondje Oudesluis’ in de zomerperiode tegenkom. En stiekem heb ik er nu al lol in als ik in gedachten mijn nabestaanden met emmer en schep zie zwoegen om dat voor mij te regelen…

Bloemen passend bij de overledene
Waarom vertel ik dat? Puur om duidelijk te maken dat er geen ‘regels’ zijn wat betreft bloemen rondom een uitvaart. Je kunt het precies zo invullen zoals bij de overledene past. In kleur, in soorten bloemen, in vorm en in te besteden bedrag. Juist in symboliek kunnen bloemen veel toevoegen aan de uitvaart. Nam hij op zijn eerste afspraakje rozen mee? Dan vervullen rozen een hoofdrol. En of dit nu een rouwstuk met rozen is, of een enkele roos op de kist. Beide mogelijkheden kunnen prachtig zijn, zolang dit maar passend is bij de overledene. Nog een voorbeeld: Mijn vader nam elke week gele bloemen mee voor mijn moeder. Wij vonden gele bloemen afschuwelijk, maar tijdens de uitvaart waren ze ineens prachtig.

Betekenis van bloemen
Ik denk dat de invulling met bloemen aan de hand van persoonlijke verhalen niet mooier kan. Heb je daar geen direct beeld bij dan zou je ook naar de betekenis van bloemen kunnen kijken. Zo staan een acacia en een alstroemeria voor vriendschap, een amaryllis en alyssum voor schoonheid, een anemoon voor eerlijkheid en een aster voor gelukkige ouderdom. Een chrysant voor onsterfelijkheid en een dahlia voor weelde en kracht. Een lelie voor hoop en zuiverheid en een Margriet voor bescherming en waarheid. (bron; rememberme.nl) De lijst is nog vele malen langer, voordat er lezers afhaken zou ik zeggen: google eens en je hebt de betekenis van jouw bloem zo boven water.

Geen bloemen, kan ook mooi zijn
Natuurlijk zijn geen bloemen ook een optie. Dat wil ik zeker ook noemen. Hoe mooi is het als een timmerman door zijn gereedschap omringt wordt, een voetballer met zijn lievelingsshirt, voetbalschoenen en bal, of als er voor een fanatieke tuinman een prachtig ‘boeket’ wordt gemaakt met groenten uit zijn eigen moestuin. Geloof me, voor iedereen is iets toepasselijks te verzinnen. (en vaak hoef je er niet eens lang over na te denken.)

Na de uitvaart
Na de begrafenis worden rouwboeketten vaak op het graf gelegd. Bij een crematie kunnen niet alle bloemen mee gecremeerd worden. Vooraf bespreken we met elkaar wat er met de bloemen gaat gebeuren. Daar laten, een plekje op het bloemenplateau, mee naar huis nemen of een andere invulling. Er is veel mogelijk.

Ik heb mijn wensenlijst inmiddels aangevuld. Mocht ik ooit dit jaargetijde overlijden dan zijn er geen paarse klavers. Doe dan maar sneeuwklokjes. Symbool voor hoop en lenteverwachting. En als een witte deken elk jaar aanwezig in ‘ons bos’. Moet ik alleen nog iets voor de wintermaanden verzinnen…

 

 

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.