Resomeren

Gepubliceerd op: 29-09-2023

Cremeren, begraven of je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap zijn mogelijkheden die we allemaal wel kennen.Er is echter een wetswijziging in overweging die een nieuwe optie mogelijk zou maken: resomeren, ook bekend als bio-cremeren of hydrolyse.

Maar hoe werkt resomeren eigenlijk?
Het principe achter resomeren is vrij eenvoudig; het houdt in dat het lichaam wordt ingepakt in een wollen omhulsel en vervolgens in een machine wordt geplaatst die het natuurlijke afbraakproces versnelt door middel van een chemisch proces genaamd alkalische hydrolyse. In deze machine wordt heet water met kaliumhydroxide gebruikt om het lichaam op te lossen, zonder dat het water kookt vanwege de druk. Na ongeveer drie uur blijft er slechts een fractie van het oorspronkelijke gewicht van het lichaam over, namelijk een hoeveelheid calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof. De botten worden zo broos dat ze tot poeder kunnen worden vermalen en in een urn kunnen worden bewaard of uitgestrooid.

Voordelen
Een van de voordelen van resomeren is dat het als een milieuvriendelijkere optie wordt beschouwd in vergelijking met begraven en cremeren. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat resomeren aanzienlijke milieubesparingen oplevert omdat er geen uitstoot van kwik of dioxine plaatsvindt. Bovendien is het proces goedkoper dan cremeren (al zal in praktijk nog moeten blijken of dit werkelijk zo is.) En neemt het minder ruimte in beslag. Ook kunnen andere niet-oplosbare materialen, zoals gouden tandvullingen of titanium protheses, worden geïsoleerd.

Nadelen
Waar voordelen zijn, zijn er ook nadelen. De meest genoemde nadelen van resomeren zijn dat mensen zich zorgen maken over wat er gebeurt met de vloeistof waarin de overledene is opgelost. Dit kan worden geloosd in bijvoorbeeld het riool. En de overledene kan niet elk soort kleding aan. Kleding moet bestaan uit materialen die goed kunnen hydrolyseren (bijvoorbeeld wol en zijde).

Afwachten
Op dit moment is resomeren nog niet toegestaan in Nederland. Het wachten is op de wijziging van de Wet op de Lijkbezorging. In januari 2022 werd het eerste resomatorium in Den Haag gerealiseerd en ook in Ommeren is er sinds deze maan 1. Beide resomatoria (het is nog ff wennen die nieuwe woorden 😊) zullen echter nog even moeten wachten…

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.