In 1 van mijn eerdere blogs heb ik het woord thanatopraxie al eens genoemd. Terecht kreeg ik toen direct de opmerking: “Dat is een prachtig woord voor bij scrabble, maar wat ís thanatopraxie eigenlijk?” Tijd voor een korte uitleg:
Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming. Hoewel het in Engeland, Spanje en Frankrijk een gangbare manier van opbaren is, is het pas sinds 2010 toegestaan in Nederland. Door de lichte balseming conserveert het lichaam tijdelijk en wordt de groei van bacteriën en ontbinding vertraagd tot maximaal 10 dagen.
Werkwijze
In principe kan de behandeling op de plek van de opbaring (dus ook thuis) plaatsvinden.
Er wordt een kleine incisie gemaakt om een slagader naar boven te halen. Daarna wordt het bloed vervangen door een conserverende vloeistof. Deze vloeistof wordt heel rustig ingespoten zodat alle adervertakkingen gevuld worden. Hierdoor wordt het ontbindingsproces vertraagd en blijft het vochtgehalte op peil. Wat ervoor zorgt dat het gezicht niet smaller wordt en het lichaam een natuurlijke kleur houdt.
Voordelen
En daarmee heb ik gelijk een argument vóór thanatopraxie te pakken: Het voorkomt verkleuringen en geeft de overledene een minder ‘doods’ uiterlijk. Daarnaast vertraagd de ontbinding. Een ander groot voordeel is dat het lichaam op kamertemperatuur kan blijven. Er is geen koeling meer nodig waardoor het lichaam niet koud aanvoelt en er ook geen geluid van een zoemende motor van de koeling is.
Nadeel
Omdat ik eigen koelapparatuur heb en we de laatste verzorging zelf doen is een thanatopraxie-behandeling iets duurder voor de familie (in vergelijking met koeling). Een thanatopracteur heeft een flinke opleiding gevolgd omdat het deskundigheid vraagt om de samenstelling van de vloeistof te kunnen bepalen.
Koninklijk
In de wet staat dat leden van het Koninklijk Huis gebalsemd mogen worden. De behandeling is hetzelfde als bij thanatopraxie. Het verschil is de samenstelling van de vloeistof en daarmee het conserverend effect op korte termijn (thanatopraxie) of lange termijn (balsemen). Wil je dus heel koninklijk opgebaard worden dan weet je nu wat te kiezen…
Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.