Uitvaart en Corona, wat kan er wél?

Gepubliceerd op: 19-03-2020

Twee weken geleden schreef ik mijn vorige blog en voelde de dreiging van het Corona-virus nog als een ver van mijn bed show. Wat kan de wereld er in korte tijd toch heel anders uitzien. Met man en kinderen zit ik nu aan de keukentafel, de winkels zijn halfleeg, doorlopend Corona updates en mensen om me heen met angst voor de toekomst. Uiteraard heeft ook de uitvaartbranche te maken met richtlijnen van het RIVM, veel zijn er al in het nieuws voorbijgekomen.

Sommige richtlijnen maken me verdrietig, juist omdat het mijn passie is voor elke familie een passend afscheid te verzorgen. Omdat de overlijdensdatum of periode (meestal) niet gekozen wordt, ligt hier een uitdaging. Soms vergt het anders denken maar wellicht is dat dan juist wel weer heel passend bij de overledene!

Meer dan 30 personen betrekken bij het afscheid
De meest ingrijpende maatregel is voor de meeste mensen denk ik dat er maximaal 30 personen bij het afscheid aanwezig mogen zijn. Een harde eis zodat we daar niets aan kunnen veranderen. Waar we wel aan kunnen denken is het verzorgen van een livestream, zodat belangstellenden het elders ook kunnen volgen. Zo’n livestream kan via een professioneel bedrijf geregeld worden, maar ook via social media, een online meeting of gewoon Face Timen is een mogelijkheid. Een andere manier is de plechtigheid opnemen en deze op een later tijdstip delen. Zo kunnen toch meer mensen betrokken worden.

Uitvaartfotografie
In plaats van bewegende beelden en geluid kan er ook gekozen worden voor fotografie. Met de foto’s kunnen belangstellenden op verschillende manieren deelgenoot van het afscheid worden gemaakt. Zo is een fotocollage op de (uitgestelde) rouwkaart of bedankkaart makkelijk te realiseren. Of een fotoboek wat vrijwel altijd troostend voor de directe kring kan zijn door het afscheid telkens opnieuw te beleven. Uiteraard kunnen foto’s ook online geplaatst worden zodat ieder vanaf zijn eigen plek toch kan ervaren hoe het afscheid was.

Condoleren en rouwbezoek
De maximaal 30 personen regel én op 1,5 meter afstand van elkaar blijven geldt ook voor condoleances en rouwbezoek. Op verschillende plekken in het land is al als alternatief een erehaag op de route van de rouwauto ontstaan. Iedereen blijft op gepaste afstand en het is buiten. Maar bovenal bijzonder indrukwekkend en het creëert een groot saamhorigheidsgevoel.
Een hand geven of een omhelzing is er niet meer bij, een beweging naar het hart of het namasté gebaar is een mogelijk alternatief.
In plaats van fysiek aanwezig te zijn is het een idee om iedereen te vragen een herinnering of anekdote op te schrijven en op te sturen. Op deze manier kan er een herinneringsboek gemaakt worden welke nog lang na het afscheid heel waardevol kan zijn!

Na Corona
Ooit is Corona voorbij en uiteraard is het ook mogelijk om het afscheid met elkaar naar dat tijdstip te verplaatsen. Een herinneringsdienst op een dag die bijzonder was voor de overledene. Het uitstrooien van de as of het leggen van de steen met alle belangstellenden erbij. Een borrel of picknick op de plek waar hij of zij graag was waarbij verhalen en herinneringen verteld worden. Of samen naar de opname van het afscheid kijken.

Met elkaar komen we vast tot goede ideeën en passende alternatieven. Het is anders denken over en anders kijken naar de mogelijkheden. Wellicht net zo anders als we naar de wereld zullen kijken als Corona voorbij is…

 

Twee keer per maand schrijf ik een blog voor Raakt Media, dé nieuwssite van Anna Paulowna en omstreken. Dit blog is ook op hun site verschenen.

 

Heeft u een vraag of opmerking over mijn blog? Laat het mij weten! Via het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.